Meer weten

over tagatose

Hoe wordt tagatose geproduceerd / gemaakt / gewonnen?

Tagatose is een natuurlijke suiker die uit lactose (= melksuiker) verkregen wordt. Door hydrolyse wordt de lactose opgesplitst in galactose en glucose. De galactose wordt door middel van een enzymatisch proces dan weer omgezet in tagatose. Na een laatste zuiveringsproces wordt een witte kristalstructuur bekomen, met een natuurlijke suikersmaak. De uiteindelijke tagatose-kristallen bevatten geen enkel spoor meer van lactose en glucose. Tagatose is van nature ook aanwezig in bepaalde zuivel- en fruitsoorten

Hoe lang bestaat tagatose al?

Tagatose heeft al altijd bestaan, maar omwille van de interessante eigenschappen van het product is er een manier ontwikkeld om Tagatose ook op industriële schaal te gaan produceren. Damhert heeft een enzymatisch proces ontwikkeld om vanuit lactose tagatose te winnen.

Hoe komt het dat dit nu pas ontdekt wordt als interessante suikervervanger?

IJsboerke is sinds 2015 bezig om tagatose als nieuw ingrediënt in ijs te verwerken en een exclusief partnership met Damhert op te zetten. Onze recepturen zijn ook verder aangepast om te voldoen aan de strenge normen die Europa vooropstelt op het vlak van calorieverlaging en beperking van vet- en suikergehalte. Let op: dit zijn enkel Europese richtlijnen en is niet verplicht, maar wij willen hier aan voldoen als voedingsfabrikant. Dit vraag toch wel de nodige innovatie en investering waarmee we nu naar buiten komen.

Welke studies onderbouwen de claims die je maakt voor tagatose?

Er is uitgebreid studiewerk verricht naar het gebruik, de reacties en de werking van tagatose. Onderzoek heeft aangetoond dat tagatose een alternatief is voor saccharose en/ of andere zoetmiddelen.

In 1999 verklaarde de FDA (Food and Drug Administration), dit is de Amerikaanse keuringsdienst voor voedingsmiddelen, dat tagatose een absoluut veilig ingrediënt is. Dit werd in 2007 ook door EFSA (European Food Safety Agency) bevestigd.

Tagatose behoort noch tot de zoetmiddelen, noch tot de poliolen. Het Bureau Nieuwe Voedingsmiddelen, de zogenaamde Novel Food Unit, bestempelde Tagatose in 2005 dan ook als een totaal nieuw voedingsmiddel (behoort tot de categorie “zeldzame suikers” of “rare sugars”) en voegde er ook aan toe dat het volkomen veilig is. Omdat het een ingrediënt is, krijgt het dan ook geen E-nummer.

Heeft tagatose een E-nummer?

Het Bureau Nieuwe Voedingsmiddelen, de zogenaamde Novel Food Unit, bestempelt tagatose als volkomen veilig voor de consument. Het is een (natuurlijk) ingrediënt dat dus ook geen E-nummer krijgt.

Heeft tagatose dan geen enkele negatieve eigenschap?

Tagatose heeft inderdaad overwegend positieve eigenschappen. Uiteraard moet ook tagatose – zoals elk voedingsmiddel – met mate gegeten worden. Overmatig gebruik, of personen die een gevoelig darmstelsel hebben, kunnen last hebben van winderigheid. Belangrijk om te weten is dat er ‘gewenning’ optreedt als je een paar keer tagatose hebt gegeten, en dat de bijwerkingen dan sterk afnemen of helemaal verdwijnen.

Daarnaast is tagatose niet geschikt voor personen die een aangeboren fructose intolerantie hebben. Deze personen reageren immers allergisch op monosaccharide waaronder tagatose, sucrose en fructose vallen.

#ijsboerke

Hou me op de hoogte

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe aanbiedingen? Schrijf je dan hier in op onze nieuwsbrief.